Fra øst til vest

Vores kommende autocamper-forårstur er nu planlagt i mindste detalje. For en gangs skyld kører vi ikke ud i det blå, fordi jeg ofte bruger en masse (alt for meget) tid undervejs på at finde de gode overnatningssteder.

Denne gang har jeg nemlig haft en masse steder i tankerne, som jeg skal bruge til kommende bogprojekter, og turen er først og fremmest planlagt efter dem. Rigtig mange af stederne har vi været før, men det er længe siden, og jeg glæder mig til at gense dem.

Turen kommer til at gå fra Rye i East Sussex og derefter langtsomt i vestlig retning langs kysten. Så vi kommer bl.a. til Brighton, New Forest, Dorset, Devon, Cornwall og retur gennem Dartmoor, Exmoor og andre skønne områder.

Det bliver SÅ godt!

Billedet her er af den flotte katedral i Salisbury.

Foto: © Mia Folkmann

Byen ved havet

Rye111Jeg har været i Rye mange gange. Både på dejlige sommerdage, hvor man kan sidde med en is ved floden og se på det, der foregår, og på forblæste vinterdage, hvor man er rigtig glad for, at der er så mange hyggelige steder at gå ind i. Pubber og restauranter med skæve vægge og store ildsteder, og cafeer og tea rooms, der serverer de lækreste scones til en potte varm te.

Rye er ikke nogen stor by, men hvad den mangler i størrelse, har den til gengæld i charme. De smalle gader er stejle og stenbelagte, og mange af husene er af bindingsværk eller beklædt med træ. I det hele taget er arkitekturen særdeles forskelligartet, og det kan anbefales, at man giver sig god tid og ser efter alle de detaljer, der gemmer sig rundt omkring.

Det gamle apotek er et af de mere specielle huse. Laugskiltet hænger der stadig, men i dag triller man ikke piller og blander urter – nu serveres der kaffe og kager. En del af den gamle indretning fra apoteket kan stadig ses indenfor.

Mermaid Inn er et smukt og meget gammelt hotel, men før i tiden var det en berygtet kro, hvor smuglerne holdt til. Importeret vin, stof og salt var belagt med dyre skatter, så det kunne betale sig at smugle, og smuglerne havde gravet mange tunneller under Rye, så de kunne snige sig ind og ud. I dag er kroen særdeles kendt for sine mange spøgelser; måske er nogle af dem uheldige smuglere, der kom grueligt af dage her.

Rye11

For enden af Pump Street ligger Ypres Tower museum. Det var engang en del af byens forsvarsværk og en af de ældste bygninger i Rye. Fra tårnet kan man se ud over det, der engang var hav, for Rye har været en af Englands største og travleste havne med fiske- og handelsbåde og en fast rute til Frankrig.

Nogle steder ser man betegnelsen Cinque Port, der var en meget gammel sammenslutning af havne og byer i Kent og East Sussex. Mændene og skibene i disse havnebyer stod til rådighed for kongen og var datidens søværn. Til gengæld fik de en række fordele – blandt andet frihed for at betale told på import af varer.

Rye har igennem tiden tiltrukket kunstnere så forskellige som maleren Paul Nash, der boede i East Street, og forfatteren E.F. Benson, der netop henlagde handlingen i sine aldeles herlige bøger om Mapp og Lucia til Rye. I West Street ligger Lamb House, hvor E. F. Benson boede sammen med sin bror fra 1916, men det er nu bedst kendt for at huse forfatteren Henry James, der tilbragte de sidste 18 år af sit liv her. Man kan besøge Lamb House og se den dejlige have, der må være én af de største i byen.

Kirken St Mary ligger i nærheden af Ypres tårnet, og fra kirkens tårn har man den flotteste udsigt over byens tage. I East Street ligger en anden del af det lokale museum, hvor man kan lære mere om byens brogede historie, og på turistkontoret er der en lille modeludgave af den aldeles dejlige by, der så absolut er værd at se nærmere på.

Rye11111