Den Engelske Julekalender – 1. december 2019

Så er det igen blevet tid til “Den Engelske Julekalender”. Hver dag frem til jul skriver jeg et julet engelsk- eller måske nærmere et britisk-relateret indlæg, og hver dag stiller jeg et ikke-ret-svært spørgsmål, som man med sit svar kan vinde en lille kalendergave på.

Én for én bliver de små pakker sendt afsted med Post Nord… og med lidt held når de fleste vel frem inden jul?!

Jeg håber, at du har tid og lyst til at kigge ind – og til at være med i min lille “juleleg”…  :-)

I år skal vi – lige som sidste år – rundt på kryds og tværs i Storbritannien og indfange lidt engelsk julestemning, men allerførst vil jeg fortælle lidt om det engelske juleporcelæn, som lige nu fylder godt op i min butik.

SPODEs “Christmas Tree” design går helt tilbage til 1930’erne og var en succes lige fra starten. Dekorationen med juletræet er utroligt charmerende – men det findes faktisk i forskellige udgaver:

CUTHBERTSONs “original Christmas Tree” blev født allerede i 1920’erne. Amerikaneren Fred Cuthbertson ejede stormagasinet “Plummer’s Store” i New York, og han begyndte at fremstille sit eget juleporcelæn, som kom til salg i forretningen. Designet skulle selvfølgelig være amerikansk, så træet fik en stjerne på toppen og masser af gaver under grenene. Porcelænet blev fremstillet i USA frem til anden verdenskrig og derefter også i England.

Spode udgaven fra 1938 har ikke en stjerne på toppen, men derimod en julemand. Designeren kendte efter sigende ikke den engelske tradition med en engel i toppen af træet, og han kendte i øvrigt heller ikke den amerikanske tradition med julegaver under træet. Men sådan blev det, og smukt ser det ud.

Dagens spørgsmål lyder: I Danmark har vi traditionelt hverken engle eller julemænd på toppen af juletræet – hvad er det, vi har? 

  1. En kane
  2. En stjerne
  3. En kanelsnegl

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia