Den engelske julekalender – 15. december

Charles Rennie Mackintosh blev født i 1868 i Glasgow, men trods – eller måske netop på grund af – opvæksten i den industrialiserede storby kom Charles til at elske naturen. Dels på grund af faderens smittende haveglæde og dels, fordi den unge Charles på grund af sit lettere skrantende helbred ofte tog ud i landlige omgivelser, hvor han kunne tegne og gå lange ture.

Mackintosh begyndte sin karriere som elev på et arkitektkontor, men samtidig studerede han kunst og design på aftenskole. Her mødte han Herbert McNair og søstrene Margaret og Frances Macdonald, og de fire dannede gruppen, der netop kom til at hedde ”De Fire”. Senere giftede han sig med den ene af søstrene, den meget kreative Margaret Macdonald.

Da Charles var i begyndelsen af tyverne vandt han et rejselegat, og pengene brugte han til at finansiere en tur til Italien, Frankrig og Belgien, hvor han tegnede bygningskunst og malede landskaber. I løbet af disse måneder udviklede han sin helt personlige stil, der blev grundlaget for al hans design og kunst.

De fire kunstnere arbejdede både sammen og hver for sig, og de blev verdenskendte for ”Glasgow-stilen” – en geometrisk og dog meget feminin stil, der blandt andet udsprang af gamle, keltiske mønstre og var inspireret af Art Nouveau. Deres design rakte vidt: Lige fra møbler og tekstiler til bogillustrationer, smykker og kulørt glas.

Foto: <p&p>photo

Billedet her viser “House for an Art Lover”, der ligger lige uden for Glasgow. Det blev designet af Mackintosh og hans hustru, men først bygget 60 år efter hans død. Navnet på huset leder tankerne hen på noget, man holder rigtig meget af… ja hvad er det nu…?

  1. Kaniner
  2. Krudt
  3. Kunst

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia


Vinder 1. december:  Mette fra Esbjerg

Vinder 2. december: Harald fra Greve

Vinder 3. december: Lis fra Helsingør

Vinder 4. december: Marianne fra Ringe

Vinder 5. december: Helle fra Vejle

Vinder 6. december: Kirsten fra Vanløse

Vinder 7. december: Elisabeth fra Nørresundby

Vinder 8. december: Jane fra Odense

Vinder 9. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 10. december: Lone fra Skødstrup

Vinder 11. december: Pernille fra Horsens

Vinder 12. december: Helen fra Vanløse

Vinder 13. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 14. december: Marianne fra Skanderborg