Den Engelske Julekalender – 16. december

Yorks historie er lang og spændende, for der er sket meget i byen siden grundlæggelsen for næsten totusinde år siden. Romerne kom marcherende nordpå fra Lincoln og grundlagde Eboracum, som de kaldte York. Da romerne trak sig tilbage, ændrede byen navn til Eoforwic, og vikingerne, der fulgte efter og overtog York i år 866, kaldte byen for Jorvik.

Vikingerne slog sig ned i York og omegn, og de blev her det næste par hundrede år. De anlagde nye veje og byggede huse, og handel og håndværk stortrivedes. I vikingetiden udviklede York sig til at blive en af de største byer i Europa.

Det var Yorks beliggenhed ved to floder, der oprindeligt fik romerne til at vælge stedet til deres nordlige hovedkvarter. Vikingerne bosatte sig her af den samme årsag, for floderne fungerede både som en del af værnet omkring byen og som praktiske vandveje. Fund fra vikingetiden har vist, at der blev handlet med en lang række lande og områder, blandt andet Kina og Mellemøsten.

Især i Coppergate har man fundet mange spor efter de vikinger, der bosatte sig dér. De fleste huse var indrettet som kombineret bolig og værksted, og vikingerne havde nærmest en storproduktion af kunsthåndværk og brugsting som bægre og skåle af træ, der let kunne sælges.

Dagens spørgsmål lyder: Vikingernes gade har et navn, som vi næsten kan genkende på dansk – er det mon Sølvgade, Kobbergade eller Guldgade?

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: © VisitEngland/Andy Tryner


1. december: Marie, Roskilde

2. december: Catrine, Allerød

3. december: Helle, Skive

4. december: Helle, Vejle

5. december: Jonna, Svendborg

6. december: Birgit, Nivå

7. december: Susanne, Odense

8. december: Elisabeth, Nørresundby

9. december: Helen, Vanløse

10. december: Britt, Nakskov

11. december: Ane, Charlottenlund

12. december: Tina, Hirtshals

13. december: Kristin, Albertslund

14. december: Gitte, Lejre

15. december: Lone, Rudkøbing