Den engelske julekalender – 12. december 2020

En juletræsfestival… lyder det ikke bare hyggeligt?! Jeg kender faktisk til flere kirker, der afholder sådan én her op til jul – træerne på billedet er fra Chester.

Hvert år anbringes juletræer rundt omkring i byens flotte katedral, og især i år håber man, at synet af dem med al deres fine pynt vil være med til at indgyde håb og løfte humøret.

Det er lokale firmaer, der sponsorerer hvert sit træ og derved får opmærksomhed, mens de samtidig støtter katedralen. En win-win situation, som man siger på moderne dansk…

Dagens spørgsmål lyder: Som det ses på billedet er alle juletræerne forskellige, men én ting har de til fælles… hvad mon det er?

 1. Lys
 2. Lametta
 3. Lam

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: Donald Judge


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 1. december: Jytte fra Hundested

Vinder 2. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 3. december: Merete fra Herlev

Vinder 4. december: Ann fra Herning

Vinder 5. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 6. december: Anita fra Fredericia

Vinder 7. december: Bente fra Dianalund

Vinder 8. december: Gudrun fra Vangede

Vinder 9. december: Birgit fra Hillerød

Vinder 10. december: Pialovise fra Sønderborg

Vinder 11. december: Jonna fra Aabenraa

Den engelske julekalender – 2. december 2020

I mange år tog vi til England i juleferien. Vi holdt julen hjemme, og umiddelbart efter helligdagene drog vi afsted til et lejet feriehus. På den måde fik vi “smagen af engelsk jul”, for der var stadig julepyntet til langt efter nytår, og engelsk TV var fyldt med alskens hyggelige udsendelser.

Ét år tog vi til Jersey, for efter nogle lidt kølige ferieoplevelser regnede vi med, at der dog var mildt på Kanaløerne. Det var der så ikke det år!

Vi havde lejet et lille tårn med tre etager, og jeg kan huske, at vi vågnede øverst oppe til en hvidpudret udsigt over øen. Da tårnet lå højt, skulle vi ned ad bakke med bilen for at komme ind og handle i St Helier. Vi kurede lige så stille nedad på islaget, og det var aldeles umuligt at komme op igen. Sneplove og snerydning var ukendte begreber på øen åbenbart…

Det lykkedes os at få fat i noget grus, så vi kunne lægge det som et spor hele vejen op til tårnet og på den måde komme tilbage til varmen. Og derefter holdt vi os indendøre, mens vi pænt ventede på, at sneen og isen smeltede…

Dagens spørgsmål lyder: Kanaløerne – på billedet er det Alderney – ligger nær et europæisk land, der ikke er England. Hvilket?

 1. Italien
 2. Finland
 3. Frankrig

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: Neil Howard


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 1. december: Jytte fra Hundested

Uddrag fra min bog “Autocamperliv – på tur i Sydengland”

Cotehele er mange ting på én gang. Det er først og fremmest et smukt, gammelt hus – en tidslomme fra fortiden – og også en skøn have, en lille havn ved floden Tamar, en vandmølle og et dejligt skovområde. Huset går helt tilbage til det 14. århundrede, hvor familien Cotehele var velhavende og magtfulde. Datteren og arvingen til ejendommen giftede sig med William Edgcumbe, og således blev Cotehele Edgcumbe-familiens ejendom.

Da man foretrak at bo i et andet og mere komfortabelt hus nær Plymouth, blev Cotehele hovedsageligt anvendt som en slags ”fritidshus”, og af den grund undgik det de store forandringer. Det føles, som om huset har sovet Tornerosesøvn, og det er fascinerende at gå rundt i de mørke, lidt dystre rum, hvor vægtæpperne hænger tæt, og at se på gamle våben i den store hall.

Den skrånende have er stor, og de mange stier indbyder til udforskning. Om foråret er det de store rhododendron, der dominerer, men også kameliaer og den sarte magnolia er med til at give farve. Oppe ved huset bliver bedene fyldt med sommerblomster i forskellige nuancer, og omkring søen i den nedre del af haven vokser alt det, der holder af fugtige omgivelser. Fra haven kan man gå ud på skovstien, hvorfra der er udsigt over Tamar og jernbaneviadukten i det fjerne.

Tekst og foto: Mia Folkmann

Fra bogen AUTOCAMPERLIV – på tur i Sydengland

Uddrag fra bogen “Vores engelske hus”

Vi overtog huset i januar måned og sejlede derfor med DFDS færgen fra Esbjerg på en kold og stormfuld aften. Undervejs tog stormen til, og mens jeg lå og våndede mig på de vilde vover, spekulerede jeg på, om det var skæbnens ironi. Når det nu endelig var lykkedes mig at få mit livs ønskehus, opnåede jeg vel ikke at opleve det.

Men jeg overlevede heldigvis turen, og næste dag kørte vi vestpå mod Worcester og Great Malvern, for Hollymount ligger stort set midt mellem de to byer. For en gangs skyld kom vi kørende op ad den lange indkørsel i buldermørke, for vi havde aldrig været der om vinteren, og med nøglen i hånden famlede vi os frem til køkkendøren.

Det var et helt andet hus, der nu mødte os. Det Hollymount, vi kendte, var væk, og de eneste møbler, der var tilbage, var den blomstrede sofa og de to lænestole i stuen og så bambusmøblerne i havestuen. Vi gik rundt i det tomme hus, der nu virkede meget større end vi huskede det, og vi undersøgte det værelse, som vi faktisk aldrig havde været inde i, fordi det altid havde været aflåst. Men der var intet usædvanligt her – det var bare et lidt trist værelse med et indbygget skab og et meget lavtsiddende vindue.

Vi satte os ud i havestuen og delte den flaske champagne, som sælgerne havde stillet til os sammen med en lille hilsen. Uden for var det buldrende mørkt; der var ikke et lys at se, for naboerne lå et godt stykke væk og gemt bag skov og træer. Men vi vidste, at der i dagslys var den skønneste udsigt ud over det engelske landskab med bjerge i det fjerne.

Vi sad længe og så ud i mørket, mens tankerne fløj. Først nu gik det for alvor op for os, at vi var de lykkelige ejere af et hus fra midten af 1600-tallet; et hus, der sandsynligvis oprindeligt havde været en lade. På et tidspunkt i løbet af 1800-tallet var det blevet bygget om til et tofamiliehus, og de to store ildsteder blev muret op i hver sin ende. I begyndelsen af århundredeskiftet fik Hollymount status som enfamiliehus og fungerede som enkebolig for herregården længere oppe ad vejen.

Vi kendte historien fra sælgerne, der selv havde købt huset tredive år forinden af den sigøjner, der på et tidspunkt må have overtaget det efter enkefruen. Sælgerne havde moderniseret huset og lavet tilbygningen med køkkenet, og i år 2000 havde de fejret årtusindskiftet ved at opføre den opvarmede havestue, vi nu sad i.

Vi skålede ærbødigt i champagne og faldt i søvn i havemøblerne…

Tekst: Mia Folkmann

Den Engelske Julekalender – 24. december 2019

Endelig er vi nået frem til den sidste “julekalenderlåge” og dermed juleaften. Roen er ved at falde over de fleste/nogle/i hvert fald mig…  og den forestående aften er særdeles velkommen.

Juleaften betyder forskellige ting for forskellige mennesker. For mig er det en aften, hvor jeg mindes min engang så store familie, men ikke med vemod – kun med glæde over, at alle de dejlige mennesker på et tidspunkt var en del af mit liv – de har for evigt sat deres spor i mit sind.

Uanset om jeres jul er dansk eller engelsk – så håber jeg, at den bliver hyggelig og lige præcis sådan som I vil have den…

Traditionen tro vender Den Engelske Julekalender tilbage til næste år. Tak fordi I så entusiastisk deltog i min lille juleleg.  :-)

MERRY CHRISTMAS EVERYONE!

Dagens spørgsmål lyder: Vi slutter som vi begyndte med noget smukt juleporcelæn. Motivet på Spode-stellet er kendt og elsket og forestiller… ja, hvad er det nu…?

 1. En julegris
 2. En julebuk
 3. Et juletræ

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: Alle dele venligst udlånt af min Anglofilia-butik… :-) 


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 24. december: Marianne fra Tåstrup

Vinder 23. december: Hanne fra Brøndby

Vinder 22. december: Joan fra Aalborg

Vinder 21. december: Pernille fra Horsens

Vinder 20. december: Mariane fra Brønshøj

Vinder 19. december: Marianne fra Brønshøj

Vinder 18. december: Anne fra Rødby

Vinder 17. december: Jytte fra Ringkøbing

Vinder 16. december: Marianne fra Ringe

Vinder 15. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 14. december: Jytte fra Hundested

Vinder 13. december: Mona fra Hornbæk

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Den Engelske Julekalender – 23. december 2019

Lyden af klokker er en del af den engelske kultur. Næsten alle bor i nærheden af kirkeklokker, der fortæller om lykkelige eller sørgelige begivenheder. Og Bell Ringing – altså kunsten at ringe med kirkeklokker – praktiseres af tusinder over hele Storbritannien.

Siden gammel tid har kirkeklokker ringet for at vække os, for at kalde os sammen – eller kalde til våben. Men først og fremmest er klokkeklangen et symbol på fred. Således var mange kirkeklokker tavse under anden verdenskrig – indtil den dag, hvor de kunne ringe freden ind.

Verdens ældste jernstøberi ligger i Whitechapel i London. Det har været i funktion siden 1570, hvor dronning Elizabeth I regerede, og det var i funktion i 1888, da Jack the Ripper var på færde i området. Den største klokke, man nogensinde har støbt, er Big Ben.

Dagens spørgsmål lyder: Den verdensberømte klokke Big Ben ringer i hvilken storby?

 1. Bruxelles
 2. Paris
 3. London

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

 


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 22. december: Joan fra Aalborg

Vinder 21. december: Pernille fra Horsens

Vinder 20. december: Mariane fra Brønshøj

Vinder 19. december: Marianne fra Brønshøj

Vinder 18. december: Anne fra Rødby

Vinder 17. december: Jytte fra Ringkøbing

Vinder 16. december: Marianne fra Ringe

Vinder 15. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 14. december: Jytte fra Hundested

Vinder 13. december: Mona fra Hornbæk

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Den Engelske Julekalender – 19. december 2019

Brighton på en solskinsdag er ikke det værste, man har. De smukke hvide og sandfarvede etageejendomme langs havet vidner om, at byen længe har været velhavende englænderes legeplads; elegante hoteller byder på eksklusive værelser med udsigt, og ferielejligheder sælges både her og i marinaen for tårnhøje priser.

Hvis man er inde i byen og vil besøge marinaen, der ligger et pænt stykke derfra, så kan man tage med den lille jernbane, der hedder Volks Railway – opkaldt efter den mand, der designede og byggede den. Magnus Volks elektriske jernbane blev officielt åbnet i 1883, og siden har den fragtet glade feriegæster frem og tilbage langs stranden og Madeira Drive, som strandvejen hedder.

Brighton er kædet sammen med den mere vestligt beliggende Hove. Og selv om de to på mange måder ligner hinanden, så er der alligevel forskelle; Hove er lidt mere afdæmpet, lidt mindre overrendt på en varm dag – men tilsammen komplementerer de hinanden på bedste vis.

Dagens spørgsmål lyder: Brighton gør sig også godt i snevejr, og her er det en del af “the Royal Pavilion”, der er hvidpyntet. På dansk staves ordet pavillon lidt anderledes, men betydningen er den samme, for det er nemlig et… ja, hvad er det nu? 

 1. Lysshow
 2. Lysthus
 3. Læsejl

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

 

Foto: Dominic Alves


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 18. december: Anne fra Rødby

Vinder 17. december: Jytte fra Ringkøbing

Vinder 16. december: Marianne fra Ringe

Vinder 15. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 14. december: Jytte fra Hundested

Vinder 13. december: Mona fra Hornbæk

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Den Engelske Julekalender – 18. december 2019

Broadway i Worcestershire har i årevis været én af mine yndlingsbyer. Jeg elsker at slentre rundt og beundre de gyldne huse eller besøge de små butikker med gammeldags vinduer og derefter drikke eftermiddagste på en fortovscafe.

Men jeg holder lige så meget af Broadway om vinteren, når restauranterne har tændt op i de kæmpestore åbne pejse, og hvor det er så hyggeligt at sidde indenfor ved gamle egetræsborde med en Plowman’s Lunch. Duften af pejsebrænde og den knitrende ild virker utroligt afslappende, og en stresset hverdag er snart glemt. Hvis man efter frokosten trænger til at strække benene, er der masser af muligheder for gåture i omegnen, for Broadway er omgivet af det dejligste, bakkede landskab.

Dagens spørgsmål lyder: Byen deler navn med en gade i New York, der er kendt for sine mange… ja, hvad er det nu?

 1. Templer
 2. Tehuse
 3. Teatre

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

 


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 17. december: Jytte fra Ringkøbing

Vinder 16. december: Marianne fra Ringe

Vinder 15. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 14. december: Jytte fra Hundested

Vinder 13. december: Mona fra Hornbæk

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Den Engelske Julekalender – 14. december 2019

John Bowes og hans hustru Joséphine Bowes boede i nærheden af Barnard Castle, men også – primært – i Frankrig. De var begge kunstelskere, og på et tidspunkt fik de den idé, at de ville grundlægge et museum. Snart begyndte de systematisk at opkøbe kunst til det formål, mens de samtidig overvejede, hvor museet skulle ligge. Umiddelbart var det deres tanke, at det skulle opføres i Frankrig, hvor mrs. Bowes kom fra, men England var mr. Bowes hjemland, og de blev enige om, at England måtte være det bedste valg.

Til sidst besluttede de sig for Barnard Castle, og grundstenen til museet blev lagt i 1869. Først i slutningen af 1880’erne var museet færdigt, men da var begge de to grundlæggere døde. I 1892 slog museet for første gang dørene op for offentligheden, og dermed har det for nylig haft 125-års jubilæum.

I dag kan man se nogle af de fineste malerier af blandt andre Canaletto, Gainsborough, El Greco og Goya. Desuden af der sølvtøj, tekstiler, keramik og elegante møbler – en særdeles alsidig samling af det alt det bedste fra Europa. Udover de permanente udstillinger er der skiftende udstillinger året igennem, og så er selve bygningen naturligvis i sig selv utrolig flot. Bowes Museum er omgivet af en park, der er åben og til fri afbenyttelse for byens beboere og besøgende fra nær og fjern.

Dagens spørgsmål lyder: En kunstmaler bruger blandt andet farver for at give udtryk for varme og kulde. Kølige farver er for eksempel blå og grønne, mens de varme er… ja, hvad er det nu?

 1. Rød og orange
 2. Sort og hvid
 3. Rosa og Lilla

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: The Bowes Museum


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 13. december: Mona fra Hornbæk

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Den Engelske Julekalender – 13. december 2019

Bettys cafeerne blev grundlagt af en schweizisk konditor, Frederick Belmont, der rejste til England for at skabe sin egen forretning. Det var hans mening at tage til Sydengland, men han kom til at tage det forkerte tog og havnede i stedet i Yorkshire. Men da omgivelserne mindede ham lidt om hjemlandet Schweiz, besluttede han sig for at blive.

I 1919 åbnede han sin første café i Harrogate. Byen var meget fashionabel dengang, og den elegante café med de fine kager blev snart vældig populær. Efterhånden kunne Frederick åbne nye afdelinger, bl.a. flagskibet i York, der var inspireret af det flotte krydstogtskib Queen Mary. Cafeen har fine art deco dekorationer, træpaneler og store buede vinduer, så man kan sagtens forestille sig, at man er ombord på en luksusliner.

Kæden er nærmest blevet en institution i Yorkshire, og alligevel er der efter 90 år stadig ingen, der rigtigt ved, hvorfor cafeerne kom til at hedde Bettys. Men når man sidder med en af de utroligt lækre kager, har det egentlig ikke den store betydning…

Dagens spørgsmål lyder: Årets allermest vigtige kage er julekagen med hvid marcipan. Kagen er fyldt med gode sager, blandt andet… ja hvad er det nu?

 1. Rosiner og nødder
 2. Rasp og Naftalin
 3. Rensdyr og Nisser

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: Rosscophoto


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 12. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 11. december: Anita fra Kolding

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser