Den engelske julekalender – 13. december 2020

Den 2. december fortalte jeg om et feriehus på Jersey, og i dag vil jeg fortælle lidt om et andet engelsk hus.

”Lock Cottage” ligger lige ved en sluse og har sikkert engang været slusemesterens. Jeg husker endnu ganske tydeligt, at vi kom dertil i buldrende mørke – som vi har en vis tendens til – og skulle finde frem til hoveddørens nøglehul med stivfrosne fingre. Ikke nemt, men det lykkedes – og da vi kom indenfor og tændte lyset, tændte vi samtidig det fine juletræ, som man havde pyntet med elektriske lys og sat op til os. På bordet stod en bakke med kopper og tepotte, tebreve og småkager, og der stod mælk til teen i køleskabet.

Der var noget så hyggeligt i det lille hus, men også pivkoldt. For selv om vi fyrede flittigt i den åbne pejs, der fyldte det meste af stuen, så blæste der samtidig en kold vind ned gennem den, og i det hele taget var huset ret svært at varme op.

Da vi en morgen sad ved morgenmaden og skulle smøre brødet, sagde jeg til min mand, at han altså ikke behøvede at sætte smørret i køleskabet. Det var hårdt som en sten og ikke til at smøre med. Han bare på mig og sagde tørt, at det IKKE havde været i køleskabet; det havde bare stået ude på køkkenbordet…

Uddrag fra min bog Floder, får og gyldne huse

Dagens spørgsmål lyder: Feriehuset ligger ved en flod, som I kan se – og den samme flod går hele vejen til og igennem London. Hvad er det nu den hedder…?

  1. Themsen
  2. Severn
  3. Trent

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: Caroline Grubb


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 1. december: Jytte fra Hundested

Vinder 2. december: Simone fra Bagsværd

Vinder 3. december: Merete fra Herlev

Vinder 4. december: Ann fra Herning

Vinder 5. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 6. december: Anita fra Fredericia

Vinder 7. december: Bente fra Dianalund

Vinder 8. december: Gudrun fra Vangede

Vinder 9. december: Birgit fra Hillerød

Vinder 10. december: Pialovise fra Sønderborg

Vinder 11. december: Jonna fra Aabenraa

Vinder 12. december: Birgit fra Virum

Den Engelske Julekalender – 11. december 2019

England har et stort net af forbundne ”vandveje”, som dels består af naturlige floder og åer og dels af menneskeskabte kanaler. I årtier blev disse vandveje benyttet af bådtrafik i en grad, som vi har svært ved at forestille os i dag, hvor de fleste kanaler og floder løber som fredfyldte, blå årer igennem landskabet og især benyttes til fritidsbrug.

Hvis man vil prøve en ferie til vands, kan man leje mange forskellige bådtyper, men det er helt oplagt at prøve de charmerende og maleriske narrowboats, der har en helt specielt plads i englændernes hjerter og i historien. Dengang var bådene ret spartansk indrettede, men nu til dags er de selvfølgelig udstyret med alle moderne bekvemmeligheder.

En helt speciel oplevelse – på mange måder – er det at holde jul i en kanalbåd. Smukt ser det ud, når tåge og rimfrost dækker kanalen, men det kræver selvsagt tykt tøj og en god forsyning brænde. For ja, mange af de gamle både er forsynet med en effektiv brændeovn, der nok kan holde det flydende hus lunt.

Dagens spørgsmål lyder: Hvilken flod er det nu, der går igennem London? 

  1. Tweed
  2. Trent
  3. Themsen

Send en mail med din løsning til info@anglofilia.dk – så deltager du i dagens lodtrækning om en lille kalendergave, der bliver sendt med posten. Vinderen får besked pr. mail – og vindernavnene (kun fornavn og by) bliver offentliggjort her på siden den følgende dag.

Mange julenissehilsner
Mia

Foto: P L Chadwick


OBS: Vinderne trækkes af “Findenvinder.dk”, så du kan være heldig mere end én gang…

Vinder 10. december: Helle fra Vejle

Vinder 9. december: Lise fra Skjern

Vinder 8. december: Helle fra Viborg

Vinder 7. december: Dorit fra Hjørring

Vinder 6. december: Anne-Grethe fra Hedensted

Vinder 5. december: Kirsten fra Hanstholm

Vinder 4. december: Lisbeth fra Aakirkeby

Vinder 3. december: Vibeke fra Birkerød

Vinder 2. december: Birgit fra Nivå

Vinder 1. december: Dorte fra Gedser

Godt nytår

hanbury1Før i tiden holdt vi ofte nytår i England. Vi lejede et hus eller en lejlighed; tog afsted fra Danmark lige efter jul og blev i England nogle uger.

En nytårsaften ude på landet i England er præcis, som jeg kan lide den. Fredelig og rolig! Her blev der nemlig ikke brugt fyrværkeri, så aftenen foregik i velsignet stilhed med underholdning i fjernsynet, små lækkerbidder indkøbt i den lokale Waitrose eller Sainsbury – og en god flaske champagne.

På Hanbury Hall boede vi oppe under uret, og da vi hørte det slå tolv små, sprøde slag, blev der skålet i champagne, mens vi så ud i mørket efter raketter. Langt, langt borte kunne vi se nogle stykker, men ellers var alt sort.

På Jersey og ved Southampton, hvor vi var nær havet, var det ikke tårnuret, der bød det nye år velkommen. Her var det bådene, der tuttede og tudede lystigt, så ingen var i tvivl om, hvad klokken var slået.

Tekst og foto: Mia Folkmann